Behandelen van volwassenen

Ergonomie van de behandelaar

Ergonomie is belangrijk voor tandartsen omdat zij vaak langdurig zitten of staan ​​in ongemakkelijke houdingen, wat kan leiden tot aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rugpijn en nekpijn. 
Een correcte ergonomische houding van een mondzorgverlener dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- zitten in een actieve houding
- lichte holling van nek en onderrug
- lichte bolling van bovenrug
- hoek tussen boven- en onderbenen 110-125°
- hoofd niet meer dan 25° buigen
- hoek romp - bovenarmen max 15°

Het Happynecks® kussen is zo ontworpen, dat de vorm van het kussen de vorm van de nekwervelkolom volgt helemaal tot aan de aansluiting met de bovenrug. Door deze gelijkmatige ondersteuning van de nekwervelkolom wordt de extensie van de nek gestimuleerd. Het hoofd kan hierdoor makkelijker achterover waardoor het werkgebied van de behandelaar geoptimaliseerd wordt.

ergonomisch hoofdkussen voor tandartsen en patiënt comfort
child booster seat voor kinder tandartsen

Behandelen van kinderen

Ergonomie van de behandelaar

De Child Booster Seat is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ook kinderen in de tandartsstoel passen.

Als kinderen in de stoel plaatsnemen komen ze meestal niet met hun hoofd bij de hoofdsteun.

Het gevolg hiervan is dat je als behandelaar een houding aan moet nemen die je ergonomie niet ten goede komt.

Door ervoor te zorgen dat door de zitverhoger het kind wel met het hoofd bij de hoofdsteun van de tandartsstoel komt blijft je ergonomie gewaarborgd en reduceer je de kans op het ontstaan van muskuloskeletale klanten.

Ergonomie en tandheelkunde

Ergonomie van de behandelaar

Goede zorg voor ergonomie is om verschillende redenen cruciaal voor tandartsen:

Persoonlijke gezondheid en welzijn:
Een goede ergonomie vermindert het risico op spier- en skeletaandoeningen zoals nekpijn, rugpijn en RSI. Door prioriteit te geven aan ergonomie kunnen tandartsen chronische pijn, ongemak en gezondheidsproblemen op lange termijn voorkomen, die hun levenskwaliteit en hun vermogen om de tandheelkunde uit te oefenen kunnen beïnvloeden.

Levensduur van de carrière:
Tandheelkunde is fysiek veeleisend en slechte ergonomie kan leiden tot blessures of aandoeningen die het einde van de carrière betekenen. Door ergonomische praktijken toe te passen, kunnen tandartsen hun professionele carrière verlengen door het risico op letsel, pijn en vermoeidheid als gevolg van een slechte houding en repeterende bewegingen te verminderen.

Patiëntenzorg:
Tandartsen die lichamelijk comfortabel en gezond zijn, kunnen hun patiënten beter verzorgen. Als tandartsen vrij zijn van ongemak of pijn, kunnen zij zich concentreren op de mondgezondheid van hun patiënten, procedures met precisie uitvoeren en een hoge mate van concentratie en aandacht voor details behouden.

Productiviteit en efficiëntie:
Een goede ergonomie kan de productiviteit en efficiëntie van een tandarts verbeteren. Door te werken in een comfortabele en ergonomische omgeving kunnen tandartsen efficiënter werken, minder tijd nodig hebben voor procedures en minder vermoeid raken. Hierdoor kunnen zij meer patiënten zien en betere service verlenen zonder hun eigen welzijn in gevaar te brengen.

Reputatie en tevredenheid van de patiënt:
De inzet van een tandarts voor ergonomie en zijn eigen welzijn weerspiegelt zijn professionaliteit en toewijding aan het leveren van kwaliteitszorg. Patiënten waarderen tandartsen die prioriteit geven aan hun eigen gezondheid, omdat dit aantoont dat ze zich inzetten voor een duurzame praktijk op lange termijn. Een positieve reputatie op het gebied van ergonomie kan meer patiënten aantrekken en vertrouwen wekken in de gemeenschap.

Kostenbesparingen:
Het implementeren van goede ergonomie kan op de lange termijn leiden tot kostenbesparingen. Door werkgerelateerde blessures en MSD's te voorkomen, kunnen tandartsen medische kosten, revalidatiebehandelingen en mogelijk ziekteverzuim voorkomen. Het vermindert ook de noodzaak voor aanpassingen aan apparatuur of aanpassingen vanwege fysieke beperkingen.

Door prioriteit te geven aan ergonomie kunnen tandartsen hun eigen gezondheid beschermen, de patiëntenzorg verbeteren, de productiviteit verhogen en langdurig professioneel succes garanderen. Het is essentieel om tijd en moeite te investeren in het creëren van een ergonomische werkomgeving en het aannemen van gezonde werkgewoonten om deze voordelen te benutten.